Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

Pienoinen takatalvi, joka on pysäyttänyt lintujen muuttoa, on synnyttänyt tilanteen, jossa suuuria hanhimääriä on kerääntynyt muun muassa Punkalaitumen ja Sastamalan pelloille. Aikaiset keväät ja hanhimuuton aikaistuminen aiheuttavat osittain sen, että hanhimäärät ovat alkaneet kasvaa viime vuosien aikana Pirkanmaallakin, kerrotaan Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Keskusteluun on tuotu myös hanhien muuttoreittien mahdollinen siirtyminen. Tuhansien hanhien viipyminen Pirkanmaalla ja muuttaminen maakunnan kautta on poikkeuksellinen ilmiö.

 Pääsiäisen aikana on voitu ihailla hanhimassoja Pirkanmaalla. Ylöjärvellä Näsijärven länsireunalla havaittiin 6.4. muuttavia harmaahanhia 464 yksilöä suuntana N-E. Punkalaitumella Oriniemen-Koskioisten alueella on lepäillyt pelloilla hanhimassoja. 3.4. lukemaksi saatiin 1800 metsähahanhea, ja 5.4. 2 200 metsähanhea. Määritettyjä taigametsähanhia löytyi 4.4. 2335 yksilöä.

Punkalaitumella havaittiin 3.4. tundrahanhia 170 paikallista yksilöä.

 Myös Sastamalassa Vaunusuon-Liekoveden alueilla on voitu ihailla suuria hanhimääriä. Esimerkiksi 4.4. havaittiin 2000 paikallista metsähanhea. Hanhia on myös muuttanut jonkin verran maakunnan itäosissa, mutta vastaavilta hanhimassoilta ollaan jääty paitsi. Havaitut hanhimäärät ovat olleet muutaman sadan yksilön luokkaa tähän mennessä.
Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä kerrotaan, että suuria hanhimääriä on perinteisesti lepäillyt ja ruokaillut Huittisten pelloilla, joten Pirkanmaan länsi- ja lounaisosien suuret hanhimäärät eivät ole tästä syystä yllätys, kun sääkin on ollut suosiollinen hanhikerääntymien muodostumiselle.