Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

Naantalin Kultaranta, Rymättylä ja Seilin saari ovat Pirkkala-seuran 27. kesäretken kohteina ensi lauantaina 15.8. Retki varattiin maaliskuussa nopeasti täyteen, mutta peruutusten vuoksi tilaa on vielä kolmelle uudelle lähtijälle.

Retken hinta on 95 euroa/henkilö, mistä Pirkkala-seuran jäsenille myönnetään 15 euron alennus. Vapaita paikkoja voit kysellä Matti Pitkäseltä puh. 050-3821820. Lisää tietoa  http://www.pirkkala-seura.fi/retket  > vuoden 2015 kesäretki.

 

 

Retkeläisiä kuljettaa Pirkanmaan Tilausliikenteen 70-paikkainen turistibussi. Ensimmäiset matkalaiset se ottaa kyytiin Kyöstiltä, Pirkankoivun kohdalta klo 7.20 ja pysähtyy seuraavan kerran Suupalla, kunnantalon parkkipaikalla klo 7.30.  Matka jatkuu Naistenmatkantietä ja pysäkit ovat Loukonlahti/Neste klo 7.40 ja Pakkalankulma/Lidl klo 7.45. Sieltä suuntaamme moottoritietä kohti Naantalia. Naantalin Matkailun oppaat ottavat meidän huostaansa klo 10. Jatkamme matkaamme tasavallan presidentin kesäasunnolle Kultarantaan ja tutustumme noin tunnin ajan sen 15 hehtaarin suuruiseen puutarhaan. Nautimme saaristolaislounaan Rymättylässä, ravintola Pohjakulmassa, mistä meillä on myös mahdollisuus ostaa matkaevääksi oman talon saaristolaislimppua ja muita leivontatuotteita

 

Matkamme jatkuu Rymättylän kirkonkylän ohi Röölään ja Airismaalle. Ylitämme lautalla Hämmärönsalmen ja nousemme Hangan satamassa m/s Östern laivaan, joka vie meidät puolessa tunnissa Pienen Rengastien reittiä Seilin saarelle, minne saavumme klo 14.35. Seilillä on synkkä historia. Siellä toimi leprasairaala vuodesta 1619 vuoteen 1785, jolloin viimeinen spitaalinen kuoli. Tämän jälkeen Seiliin sijoitettiin mielisairaita ja saarelle rakennettiin 1800- luvulla useita suuria kivirakennuksia. Sairaalassa oli sen loppuvaiheessa vain naispotilaita, eikä sinne määrätyllä yleensä ollut poispääsyä. Meille kerrotaan Seilin historiasta ja käymme saaren v. 1733 valmistuneessa kirkossa.  Sairaalarakennuksissa toimii nykyisin Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.

 

Paluumatkamme alkaa m/s Östernillä klo 16 ja laivalla meille tarjoillaan kahvit/teet täytetyn sämpylän kera. Hangan satamassa astumme klo 16.30 tuttuun bussiimme, jätämme opaskaksikkomme Naantaliin ja jatkamme kohti Pirkkalaa. Pidämme tarvittaessa jaloittelu-/kahvitauon ja olemme kotona noin klo 20.