Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

Pormestarit Lauri Lyly (oik.) Tampereelta ja Marko Jarva Pirkkalasta kertoivat maanantaina, että Ruotulan asuinrakentamisessa ja golfkentän kohtalossa on yhä kolme vaihtoehtoa, joiden paremmutta selvitetään lisää. Kentän siirto Pirkkalaan ei kuitenkaan saanut esiselvityksessä ihan parhaita pisteitä.

Tammer-golfin kentän siirtäminen Teiskontien reunalta Pirkkalaan on yhä yhtenä kolmesta vaihtoehdosta mukana pelissä, kun Tampere jatkoselvittää Ruotulan alueen asuinrakentamista ja sitä, mikä golfkentän kohtalo on kasvavan Tampereen puristuksessa. Maanantaina julkistetun esiselvityksen perusteella siirto Pirkkalaan ei ehkä ole vahvin vaihtoehto. Sekä golfkenttä että asuinalueet mahtuvat molemmat Ruotulaan, jos niin halutaan.

Tampereen pormestari Lauri Lyly nimesi syksyllä työryhmän asian kimppuun. Esiselvitysryhmässä oli mukana Pirkkalan kunnan, Tampereen kaupungin sekä Tammer-Golfin ja Golf Pirkkala Oy:n edustajia.

– Kaupunkiseutu kasvaa ja Ruotula on hyvällä paikalla, tulevaisuudessa mahdollisesti kohti Koilliskeskusta laajenevan raitiotielinjan ääressä. Näen, että paikka olisi mitä parhain vaikka puukerrostalojen alueeksi, Lyly totesi maanantaina esiselvityksen julkistustilaisuudessa.

– Itse en ole tähän asiaan koskenut tässä välissä tikullakaan, Lyly painotti. Hänen perheenjäsenensä hoitavat golfkentän ravintolatoimintaa Pirkkalassa ja Nokialla.

Työryhmä päätyi esittämään jatkosuunnittelun pohjaksi kolmea maankäyttövaihtoehtoa Ruotulan alueelle. Kahdessa niistä kenttä pysyisi Ruotulassa ja yhdessä se siirtyisi Pirkkalaan, jossa se saisi etuja paikallisen golfkentän läheisyydestä. Esimerkiksi kentänhoitokoneilla voisi olla yhteiskäyttöä.

Esiselvityksessä eniten plussia sai vaihtoehto, jossa Ruotulaan mahtuisi 10.000 uutta asukasta Teiskontien lähialueille ja golfkenttä rakennettaisiin kokonaan uudelleen asuinalueen pohjoispuolelle eli kauemmas Teiskontiestä. Tämä vaihtoehto sai kannatusta myös Tammer-Golfin suunnasta. Kentän edustajien mukaan seuran jäsenet ovat tottuneet vuodesta 1965 käytössä olleeseen pelipaikkaansa.

Kolmas vaihtoehto on Ruotulan golfkentän siirto Pirkkalaan nykyisen golf-kentän lähelle Vähä-Vaittiin. Myös tuolloin Ruotulaan voitaisiin suunnitella 10 000 asukkaan asuinalue. Sen haittapuoli on esiselvityksen mukaan, että Tampereen kaupunkiseudulla on tarvetta jo nykyisellä golfharrastajien määrällä yhden lisäkentän rakentamiseen, joten harrastajien kannalta olisi merkittävä heikennys, jos yksi hyvällä sijainnilla oleva golfkenttä poistuisi.

Lisäkentän toteuttaminen Vähä‐Vaitissa pitäisi aloittaa jo lähivuosina, sillä asian eteneminen vasta vuoden 2029 jälkeen, jolloin Tammer‐Golf ry:n vuokra‐aika päättyy, vastaa golfharrastamisen kysyntään liian hitaasti.

Golf Pirkkala Oy:n toimitusjohtajan Pasi Kristianssonin mukaan kentän käyttömäärät ovat suuret ja lisäkapasiteettia kaivataan Pirkkalaan. Ensimmäisenä mielessä on kuitenkin pienen ns. par3-kentän teko kentän viereen. Kenttä toimii kunnalta vuokratulla maalla.

Pirkkalan kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläinen kertoi, että kunta on ostanut jo maita ja neuvottelee parhaillaan raakamaan ostoista golfkentän lähialueilla. Alueelle mahtuu ainakin teoriassa vaikka kaksikin uutta golfkenttää, eli esimerkiksi Golf Pirkkalan oma laajennus ja Tammer-Golfin kenttä. Siltä osin ovi on yhä raollaan Pirkkalassa kaikille vaihtoehdoille. – Jos ajatellaan kentän isompaa laajentamista kuin par3, niin siihen on maanomistuksen kannalta eväät olemassa varmasti viiden vuoden sisään. Kunnan kannalta on sinänsä sama, mikä yhtiö toimintaa Pirkkalassa harjoittaa, Jääskeläinen arvioi.

Pormestari Marko Jarva piti hyvänä sitä, että hyvinvointipalveluiden kehittämistä voidaan suunnitella kaupunkiseudulla yhteistyössä kuntien kesken.

– Pyörää ei kannata keksiä joka kunnassa erikseen. Yhteistyötä kannattaa miettiä muidenkin lajien osalta.

– Seudullinen yhteistyö ja avoin vuorovaikutus alan toimijoiden kanssa tukevat myös omia pitkän tähtäimen suunnitelmiamme Pirkkalan golfkentän alueen jatkokehittämiseksi. Näemme mahdollisuuksia yhdistää Vähä-Vaitin alueella erilaisia liikunta-ja hyvinvointipalveluita, joista koko kaupunkiseutu voisi hyötyä, Jarva sanoo.