Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

JUKKA Alasentie (vas.), Päivi Nurminen ja Jaakko Herrala johtavat sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua Pirkanmaalla. Nurminen on kokonaisuudesta vastaava muutosjohtaja, Herralan kontolla on sote ja Alasentien muut uudelle maakunnalle tulevat tehtävät.

Miltä kuulostaa, jos voisit katsoa netistä, paljonko tähtiä lähiseutusi terveyskeskus saa maakunnan tekemässä arviossa? Hoidetaanko sinua yhden vai viiden tähden hoitolaitoksessa?
– Hoitoyksiköiden julkinen ”tähditys” voi olla totta Pirkanmaalla jo muutaman vuoden kuluttua, kertoo sote- ja maakuntauudistuksessa Pirkanmaan sotesta vastaava muutosjohtaja Jaakko Herrala.
– Tieto hoidon laadusta on merkittävä asia, kun raha uuden soten mukaan seuraa potilasta ja hoitopaikan saa valita vapaasti. Jokainen valitsee varmaan sen viiden tähden hoitopaikan eikä yhden tähden, kun tiedot julkistetaan, Herrala sanoo suoraan.
Hoitoyksiköiden todellista laatua ja vaikuttavuutta ei ole Herralan mukaan voitu tähän asti tutkia kattavasti.
Laissa on toki omat vaatimuksensa, mutta laadun tarkkailu on ollut kiinni myös hoitoyksiköiden omista linjauksista.
– On kyllä asiakkaiden kokemuksia palveluista ja hajanaisia mittauksia. Isoista sairaaloista tiedetään, kuinka moni sairaalaan tulleista säilyy hengissä, Herrala kärjistää.
Läheltä piti -tilanteita voidaan kirjata hoitoyksiköissä, mutta niidenkin ylös laittaminen on Herralan mukaan kiinni hoitopaikan aktiivisuudesta.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyötä tekee tällä hetkellä 60 hengen organisaatio Tampellan alueella. Soten ja useiden muiden tehtävien järjestämisvastuun määrä siirtyä uusille maakunnille vuoden 2020 alusta. Maakunnalla olisi uudistuksen jälkeen 9000 työntekijää. Heihin kuuluvat myös Pirkkalan kunnan nykyiset sote-työntekijät.
Pirkanmaalaisten sote-palvelut pitää järjestää noin 2 miljardin euron rahoituksella. Ylin kokonaisuudesta ja rahojen käytöstä päättävä elin 79-jäseninen maakuntavaltuusto, joka valitaan maakuntavaaleissa. Ne pitäisi alkuperäisen suunnitelman mukaan pitää lokakuussa, mutta koko sote- ja maakuntauudistuksen aikataulut ja toteutuminen ovat nyt epävarmoja ja maakuntavaalit ovat todennäköisesti siirtymässä.

Lue lisää printti-Pirkkalaisesta tai oheisesta näköislehdestä.