Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kävi torstaina katsastamassa siivekkäitä ja haastateltavana Pappilan lintutornilla. Lisää lintuasiaa ensi viikon printti-lehdessämme.

Pääsiäisen aika on erinomaista aikaa luontoretkeilyyn. Lintumaailmassa on juuri nyt aktiivinen aika menossa. Muuttolintuja voi havaita joka suunnalla. On mahdollisuus nähdä suuria kurkiparvia ja joutsenten muuttoa.

– Keskiviikkona nähtiin Ylöjärvellä tuhat kurkea, kertoo Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Pirkkalastakin löytyy monta hyvää tarkkailupaikkaa. On Pappilan ja Sikojoen lintutornit ja Korteniityn tulvalammikko. Helin kokoilee kaukoputkeaan kuntoon Pappilan tornilla, josta avautuu näkymä Pyhäjärvelle.
– Kuovin huuto kuuluu. Tuolla on kaakkuri ja silkkiuikku, Helin osoittaa järvelle.
– Pappilan torni on pirkanmaalaisittain kelpo paikka. Viimeisessä Tornien taisto -kisassa täältä löytyi 85 lajia. Pyhäjärveä pitkin kulkee muuttoreitti ja suotuisissa oloissa muuttajia on hyvin.
– Keliriippuvainen tämä kyllä on ja monet linnut kaukana järvellä, tarvitaan kunnon kiikari tai kaukoputki.
Tornin takana pellot, seurakunnan laavu ja muut palvelut tuovat monipuolisuutta retkeilijälle ja lajikirjoon.
– Perheretkelle Sikojoen torni on hyvä valinta. Siellä on ruskosuohaukan reviiri ja voi kuulla kaulushaikaran puhaltelua.

Toimittajakin näki ruskosuohaukan ajaessaan haastatteluun Pappilaan.
– Kevät on lintumiehelle aikaistunut parilla viikolla, Helin sanoo.
Pirkkalassa hyvä tilaisuus tutustua lintuharrastukseen toukokuun alussa pidettävä bongauskisa Tornien taisto.
– Yhdistyksellämme on silloin joukkue Pappilan tornilla. Itse linturetkeilen nykyisin mieluummin rennommalla mielellä, bongaus on jäänyt, Helin sanoo.

Pappilan tornille ajetaan Pappilantietä seurakunnan Pappilan parkkipaikalle ja siitä rantaan. Sikojoen tornille kulkee polku joen vartta Anian rantatieltä. Auto on jätettävä Vanhan kirkon parkkipaikalle puolen kilometrin päähän.


Tornien taisto -lintukisailu Pappilan tornilla la 4.5. Kaikille avoin lintukävely kello 10.