Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

LAURA Muurinen (vas.) Punaiselta Ristiltä opasti Pirkkalan K-market Kyöstin myymäläpäällikköä Anna Toivasta sydäniskurin käytössä. Toimi oli Annalle tuttu jo aiemmista koulutuksista.

Neljää K-markettia pitävä kauppias Virpi Sten on hankkinut sydäniskurit kauppoihinsa Pirkkalan Kyöstillä, Tampereen Multisillassa, Vuoreksessa ja Lempäälän Vanattarantiellä.
Laite tunnetaan myös defibrillaattorina. Sitä käytetään sydämen rytmin palauttamiseen elvytystilanteessa.
– Ne saadaan käyttöön tämän viikon perjantaina. Henkilökuntamme on saanut koulutuksen käyttöön.
Laitteet ovat myös lähiseudun asukkaiden käytössä, joten sairaskohtauksen sattuessa kaupan lähellä voi hengen pelastava apu löytyä kaupasta.

Punaisen Ristin ensiapukouluttaja Laura Muurinen kertoo, että sydäniskurin käyttö viiden minuutin kuluessa elvytyksen alusta parantaa selviämismahdollisuuksia jopa 75 prosentilla.
Hän kertaa perusteet, kuinka toimia, kun joku lähellä saa sairauskohtauksen.
– Mene rohkeasti henkilön luo ja jos henkilö ei reagoi puhutteluun ja ravisteluun, soita 112. Jos hän ei hengitä normaalisti, aloita painelu-puhallus -elvytys, Muurinen opastaa.
– Se tarkoittaa 30 painallusta keskeltä rintakehää ja sitten kahta puhallusta. Kun olet soittanut hätänumeroon, päivystäjä siellä antaa myös ohjeita, miten toimia.
Muurisen mukaan tärkeintä on aloittaa elvytys heti, kun elvytystarve on todettu. Se kierrättää verta aivoihin, joiden hapenpuute tuo nopeasti vaurioita.
– Sydäniskuria ei pidä lähteä hakemaan liian kaukaa, jos kukaan ei ole sillä välillä hoitamassa elvytystä.

Lähiseutunsa sydäniskuritilanteen voi tarkistaa netistä osoitteesta www.defi.fi. Sinne ei tosin ole ilmoitettu iskureiden sijainteja ollenkaan kattavasti. Palvelun mukaan Pirkkalan keskustan ainut iskuri löytyy sosiaalitoimistosta Suupantie 2:sta. Laitteita on myös muiden muassa Motonetissä Partolassa, lentoasemalla ja Pirkkahallilla.

Artikkelia täsmennetty elvytyksen aloittamisohjeiden osalta kello keskiviikkona klo 9.42.