Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

DEMARIEN Juha-Pekka Mattila (vas.), Jouko Karppanen ja Sirpa Pajunen olivat veronkorotuksen kannalla, jotta Pirkkalan palvelut eivät heikkene. – Myös säästäväisyyttä tarvitaan jatkossa korotuksen ohella, Karppanen totesi.

Pirkkalan valtuuston kokous alkoi maanantaina sähköisissä tunnelmissa, kun esityslistalla oli kiistelty veronkorotus nykyisestä 20 prosentista 20,5:een.
Se meni lopulta läpi äänestyksen jälkeen 24 valtuutetun kannatettua korotusta ja 19 oltua sitä vastaan.

Korotuksen kannalla oltiin demarien, vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisdemokraattien ryhmissä. Vastustajat löytyivät kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan ryhmistä.
– Kärkikunta Pirkkala nostaa tällä korotusesityksellä kädet pystyyn, kritisoi Kokoomuksen valtuustoryhmän johtaja Jukka Alamäki puheenvuorossaan ennen äänestystä. Hänen mielestään korotus olisi voitu välttää kuluja leikkaamalla.
– Meille on käynyt kuten monelle itsetyytyväiselle suuryritykselle. Luulisi veropohjan riittävän, työttömyyskin on meillä Pirkanmaan alhaisinta, Alamäki totesi.
Sosialidemokraattien Veera Veltti uskoi, että kuntalaiset maksavat mielellään pienen määrän kuukaudessa lisää, ettei tarvitse lähteä palvelujen leikkauksiin.
– Korotuksen hinta on 3000 euroa ansaitsevalle 18 euroa kuukaudessa, laski kristillisdemokraattien Riitta Kuismanen.

Demariryhmän Jouko Karppanen totesi, että kuluvalta vuodelta tulossa on Pirkkalan historian suurin miinusmerkkinen tilinpäätös.
– Tässä tilanteessa veronkorotus tuo tasapainotusta.

Puolen prosentin korotus nostaa Pirkkalan tuloja noin kahdella miljoonalla eurolla.

Valtuustossa puhuttiin pitkään siitä, missä tilassa Pirkkalan talous on ja onko talouden mahdollisen heikkouden syy siinä, mitä Pirkkala on itse tehnyt vai valtio.

Vasemmiston Rauno Lehtinen vakuutti, ettei Pirkkala ei ole kriisikunta.
– Täällä tuotetaan palveluita naapureita edullisemmin. Suomen kuntatalous on tässä tilassa meistä riippumattomista syistä, Lehtinen totesi.


Myös Kuismasen ja monen muun puhujan mukaan Suomen kunnat ovat kautta linjan nyt vaikeuksissa ja Pirkkalakin on taloutensa kanssa kuin "lastu laineilla" eli riippuvainen valtion vaatimista lisäpalveluiden järjestämisistä ja rahoituspäätöksistä.

Kokoomus ja sitä tukeneet perussuomalaiset ja keskusta vaativat Pirkkalalta tiukempia toimia taloustilanteen eteen. Alamäki esitti toimenpidealoitetta, jolla patistettaisiin kunnanhallitusta skarppaamaan säästölinjaa. Aloitetta ei hyväksytty, sillä se kaatui äänestyksessä luvuin 21-21 (1 tyhjä) puheenjohtaja Taru Tolvasen (sd) äänen ratkaistessa. Aloite hylättiin, mutta ryhmien yli vakuutettiin, että veronkorotuksen lisäksi menoja on jatkossa katsottava tarkalla silmällä.

Lopuksi pormestari Marko Jarva (kok) esitteli askelmerkkejään ensi vuodelle. Hän kertoi, että veronkorotus on nykylaskelmin tuomassa Pirkkalalle livästi plusmerkkisen talousarvion ensi vuodelle. Hänen avauksensa säästötarpeisiin oli yhden prosentin juustohöyläsäästö, jolla ei kajota henkilöstömenoihin tai heikennetä palveluita.
– Tilannetta voidaan pohtia ensi vuonna aloittavassa talousvaliokunnassa, Jarva esitti.

Lue lisää keskiviikon printti-Pirkkalaisesta tai näköislehdestä.