Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

Vuoden 2019 Pirkkala-palkinnon vastaaanottivat Ehyt ry:n aluetyöntekijä Riitta Sattilainen (keskellä) ja Pirkkalan elämäntapayhdistys Elopilkun puheenjohtaja Jorma Schukoff (toinen oik.) Palkinnon jakoivat pormestari Marko Jarva (oik.), valtuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen ja kansliapäällikkö Jaakko Joensuu.

Pirkkalan Elokolo on tämän vuoden Pirkkala-palkinnon saaja. Kunnan vuosittain myöntämän palkinnon vastaanottivat Pirkkalan itsenäisyysjuhlassa tänään Elokoloa ylläpitävän Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n aluetyöntekijä  Riitta Sattilainen ja Pirkkalan elämäntapayhdistys Elopilkun puheenjohtaja Jorma Schukoff.

Pormestari Marko Jarva perusteli valintaa muun muassa Elokolon yhteisöllisyydellä ja sen pitkäaikaisella toiminnalla syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Hän kiitti Elokolon vapaaehtoistoimintaa, joka täydentää kunnan tuottamia palveluita.

Pirkkala-palkinto jaettiin nyt 9. kerran. Sen voi saada yksityishenkilö, yhteisö tai yhdistys Pirkkalan hyväksi tehdystä merkittävästä työstä tai tuesta.

Itsenäisyysjuhlan juhlapuheen piti Tampereen yliopiston työelämän professori Matti Apunen. Hän kertoi olevansa huolissaan kuilusta, joka on repeämässä suomalaisten välille.

– Poliittinen kultuuri on heimoutumassa, ihmiset vetäytyvät omiin kupliinsa, Apunen totesi. – Poliitikkojen tavoitteena ei ole enää vastapuolen vakuuttaminen, vaan hurraahuutojen nostattaminen omissa kannattajissa.

Apunen peräänkuulutti politiikkaan pidättyvyyttä some-ajalle tyypillisten jäätävien heittojen sijaan. – Pidättyvyydestä on tullut harvojen hyve. Se on kuitenkin nykyaikaisen rohkeuden ilmentymä. Moderniksi isänmaallisuudeksikin Apunen toivoi pidättyvyyttä tulkittavan.

Kunnan tervehdyspuheen pitänyt valtuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen nosti omassa puheenvuorossaan myös esiin yhteiskunnallisen keskustelun sävyn koventumisen. Tämä näkyy erityisesti sosiaalisessa mediassa.

– Kompromissit, ratkaisukeskeisyys unohtuvat. Kuitenkin juuri ne ovat rakentaneet Suomea, Tolvanen totesi ja painotti erilaisten mielipiteiden kuuntelemisen ja kuulemisen tärkeyttä päätöksiä tehtäessä.

Juhlan musiikkiesityksistä vastasivat Julia Ilomäki (huilu) ja Tuuli Wirkkula (piano).

Suupanniityn koulun salissa pidetyn itsenäisyysjuhlan virallisen osan jälkeen oli lasten juhlan vuoro. Itsenäisyyspäivän ilottelua lapsille tarjosivat Mimi ja Kuku. Lapsille oli varattu myös oma herkkupöytä aikuisten nauttiessa Pirkkalan muinaisaikayhdistys Birckalaisten kahvitarjoilusta.

Tekstiin korjattu 10.12.2019 Elokolon taustayhteisö ja Riitta Sattilaisen tehtävänimike.

 Lue lisää ensi viikon printti-Pirkkalaisesta