Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

VALTUUTETTUJEN käsissä kiertänyt heiteltävä sininen mikrofoni ajautui Nuolialan koululla useimmin kokoomuksen Jukka Alamäen käsiin. Tämä esitti joukon säästöehdotuksia, joista osa hyväksyttiin.

Pirkkalan valtuusto päätti ensi vuoden talousarviosta kuusi tuntia kestäneessä kokouksessa maanantaina. Illan aikana käytettiin 167 puheenvuoroa ja käytiin 16 äänestystä. Suuria muutoksia ei tehty kunnanhallituksesta lähteneeseen talousarvioesitykseen.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Jukka Alamäki äänestytti valtuustoa yli kymmenen kertaa kokoomuksen talousarvioon haluamista säästöistä.
Vasemmiston, vihreiden ja kristillisdemokraattien rintama torppasi hyvinvointipalveluihin esitetyt leikkaukset. Yhdyskuntapalveluiden puolella kokoomus sai säästövaateitaan läpi reilun sadantuhannen euron verran, kun osa vihreistä tuki keskustan ja perussuomalaisten ohella kokoomuksen esityksiä.

Hyväksytyt leikkaukset tarkoittavat käytännössä, että esimerkiksi katujen, viheralueiden ja puistojen hoidosta huolehtivalla osastolla on etsittävä reilun neljän miljoonan euron menoihin ensi vuonna noin 30.000 euron lisäsäästöt. Myös muualla teknisissä palveluissa on pistettävä kukkaron nyöriä samassa suhteessa tiukemmalle.
Talousarviosta tuli lopulta tulokseltaan reilut 1,2 miljoonaa euroa miinusmerkkinen. Investoinnit säilyivät samoina kuin pormestarin esityksessä. Suurin niistä on ensi vuonna Soljan lastentalo.

Huolimatta näkemyseroista valtuutetut koettivat noudattaa periaatetta "riidellään, mutta sovussa". Välillä se oli vaikeaa.

– Nyt katsotaan, löytääkö kansliapäällikkö nämä (säästö)rahat jostain. Kyllä tosijätkä löytää, Mika Hakkarainen (kok) uhosi säästöäänestyksen edellä.

– Ihan pakko kysyä, miten Alamäki toteuttaisi esittämänsä leikkauksen vammaisten palveluihin. Heitettäisiinkö joku pihalle? sosialidemokraattien Janika Lanne haastoi.

– Ärsyttää ja tuohduttaa tällainen leikkurihomma. En näe mitään järkeä tässä. Tämä on tosi halventavaa viranhaltijoita kohtaan, vihreiden Jutta Jelys sanoi.

Perussuomalaisten Seppo Orpana kiinnitti huomiota yritystonttien myyntitulojen sakkaamiseen kaavoituspäätösten takia. – Se vaikuttaa paljon talouteemme.

Pirkkala koettaa korjata tilannetta tekemällä kehätien varteen osayleiskaavan, joka tarjoaa lisää yritystontteja. Lähivuosina talouteen asettavat painetta suuret investoinnit, kuten koulukeskuksen ja sen vaatimien urheilutilojen rakentaminen ja Kirkonkylän koulun laajennus.

Kaikissa poliittisissa ryhmissä vakuuteltiin, että myös harkittuja säästöjä ollaan valmiita tekemään vahvan talouden puolesta. Paljon odotuksia ladataan vuoden alussa aloittavalle talousvaliokunnalle, jonka pitäisi niitä konkreettisesti keksiä.

Budjettiin oli lisättävä viime metreillä reilun 261.000 euron palkkasumma, joka oli jäänyt sieltä pois valmistelussa tapahtuneen kömmähdyksen takia.
Muita muutoksia talousarvioon ei tehty.

Lue lisää printti-Pirkkalaisesta tai näköislehdestä ke 11.12.

Huom! Printtilehden jutusta jäi pois maininta talousarvioon viime hetkellä lisätystä reilun 261.000 euron palkkasummasta.