Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

TYYPILLINEN näkymä Killosta rintamamiestaloineen. Tonteilla on ollut rakennusoikeutta enemmän kuin moni on käyttänyt. Oikeuksien suitsiminen tekeillä olevassa kaavassa on kohdannut vastustusta asukkaiden taholta.

KILLON historiallisella asuinalueella on parhaillaan vireillä asemakaavan muutos, joka tähtää vehreän arvoalueen ilmeen säilymiseen ja suojeluun.
Kaavoittajan ja alueen asukkaiden ajatukset keinoista tavoitteen saavuttamiseksi eivät kuitenkaan kohtaa kaikilta osin. Kaava on leikkaamassa rakennusoikeuksia, joita tonteilla on nyt enemmän kuin mitä taloja 1940-60 -luvuilla rakennettaessa on käytetty.

– Asukkaat puoltavat ehdottomasti suojelua, se on hyvä juttu, sanovat Matti Hänninen ja Jukka Tirkkonen Killon omakotiyhdistyksestä.
– Kaavamuutoksen alkuperäinen tavoite, jota asukkaille esiteltiin Killon asukasillassa viime vuonna, oli hyvä. Sen mukaan taloja voi tarvittaessa laajentaa tai jos talon joutuu purkamaan, tontille saa rakentaa uuden tiettyjen kriteereiden mukaisesti.

Kaavan luonnosvaiheessa killolaisia odotti Hännisen ja Tirkkosen mukaan yllätys.
– Tonttien rakennusoikeuksia oli leikattu. Kun tähän asti tonteilla on ollut 25 prosentin rakennusoikeus tontin pinta-alasta, luonnoksessa sitä oli laskettu.

Tonttien rakennusoikeus olisi nykyehdotuksen mukaan enää 150/175 kerrosneliötä. Killossa nyt olevissa perinteisissä rintamamiestaloissa on asuinneliöitä keskimäärin 80-120.
– Talojen laajentaminen estettäisiin alueen 230 talosta 175:llä. Osassa taloista rakennusoikeus putoaisi nykyisestä puoleen, Hänninen ja Tirkkonen laskevat.
Yhdyskuntalautakunta hyväksyi viime kokouksessaan asemakaavaluonnoksen ja päätti lähettää kunnanhallitukseen esityksen kaavaehdotuksen nähtäville panosta. 
Killon omakotiyhdistys aikoo esittää kunnanhallitukselle, että kaavaehdotus palautettaisiin valmisteluun.

Omakotiyhdistys ja asukkaat ovat rakennusoikeuksien leikkaamisen sijaan selkeiden rakennustapaohjeiden kannalla.
– Alueelle pitäisi määritellä tarkasti, mitä rakennuksilla ja tonteilla voi tehdä. Näin voidaan varmistaa Killon ilmeen yhdenmukaisuus ja säilyminen, Jukka Tirkkonen miettii.
– Olisi hyvä, jos asukkaille voitaisiin esitellä vaikka kuvallisin esimerkein, millaisia laajennuksia ja uudisrakennuksia alueella sallittaisiin.

Lue lisää Pirkkalaisesta ke 5.5.