Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

MARJO Vuorenmaa (Liike Nyt) on viimeisimpänä kisaan ilmoittautunut pormestariehdokas Pirkkalassa. – Minua on helppo lähestyä, olen yhteistyökykyinen, mutta osaan myös johtaa, hän kuvailee itseään.

PIRKKALASSA on nyt jo kahdeksan puolueidensa pormestariehdokkaiksi nimeämää ehdokasta kesäkuun kuntavaaleissa.

He ovat kokoomuksen istuva pormestari Marko Jarva, sosiaalidemokraattien Taru Tolvanen, vihreiden Sirpa Repo, keskustan Heikki Riihimäki, perussuomalaisten Harri Vuorenpää, vasemmiston Jouni Kallioluoma, kristillisten Riitta Kuismanen ja LiiKe Nytin Marjo Vuorenmaa.

Mutta minkälainen herra ja päättäjä pormestari itse asiassa on verrattuna muihin kunnan poliittisiin päättäjiin ja miten hänet valitaan?

Käytännön suurin ero on, että pormestari on kuukausipalkkaa nauttiva henkilö, päätoiminen poliitikko. Palkka on ihan mukava korvaus työstä, 8700 euroa kuussa (vuonna 2020).

Pormestari on kunnanhallituksen puheenjohtaja ja esittelijä sekä johtaa kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hallintosääntö toteaa, että pormestari johtaa kuntaa kunnanhallituksen alaisuudessa. Jos ratkaisuista on kiistaa, pormestarilla on yksi ääni muiden päättäjien tapaan.

Suurin herra kunnassa on yhä valtuusto, jonka jäsenet valitaan kuntavaaleissa. Siihen valitaan Pirkkalassa 43 jäsentä. Kun valtuusto on valittu, se valitsee keskuudestaan pormestarin tulevaksi neljäksi vuodeksi. Valintaan tarvitaan enemmistön tuki eli Pirkkalassa vähintään 22 valtuutetun ääni. Samaan tapaan valtuustolla on oikeus erottaa pormestari vaikka kesken valtuustokauden.

Kuntavaalit ovat Pirkkalassakin siis valtuustovaalit. Valtuuston kokoonpano ratkaisee, kenet lopulta valitaan pormestariksi.

Käytännössä vaalien jälkeen suurena kysymyksenä on, mitkä ryhmittymät sopivat keskenään yhteistyöstä pormestarin valitsemiseksi.

Tähän mennessä valinnat ovat kohdistuneet kahden suurimman puolueen ehdokkaisiin. Pirkkalassa ovat tähän mennessä toimineet pormestareina Antero Saksala (kok), Helena Rissanen (sd) ja tällä hetkellä Marko Jarva.

 
PORMESTARIMALLI on käytössä varsin harvassa kunnassa Suomessa.

Viimeisimpänä mukaan ilmoittautunut Marjo Vuorenmaa, Liike Nyt -puolueen ehdokas suhtautuu pormestarimalliin hieman kriittisesti.
– Pienessä kunnassa kunnanjohtajamalli olisi ehkä parempi. Kunnanjohtajan on oltava korkeakoulutettu, mutta pormestariksi voidaan valita myös henkilö, jolla ei ole korkeakoulutusta.
– Itse olisin pormestarina lähellä kuntalaista. On tärkeää tietää, mitä kuntalaiset haluavat, Vuorenmaa sanoo.

Samaa vakuuttavat toki muutkin, joten kenttä on avoinna kisailulle 13. kesäkuuta asti.