Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

SANNA Hiukka äänesti sunnuntaina Pirkkalan yhteislukion äänestyspaikalla. Pirkkala otti kuntavaaleissa siirtymän oikealle.

PIRKKALA otti kuntavaaleissa merkittävän askeleen oikealle. Nykyisen valtuuston suurin puolue kokoomus lisäsi paikkamääräänsä yhdellä ja sai 15 valtuutettua uuteen 43 hengen valtuustoon. Eniten paikkamääräänsä kasvatti perussuomalaiset, jotka tuplasivat valtuutettunsa kuuteen. Myös keskusta sai yhden lisäpaikan ja lähtee uuteen valtuustoon neljällä valtuutetulla.

Vasemmisto ja vihreät menettivät yhdessä peräti viisi paikkaa. Sosiaalidemokraatit säilytti asemansa Pirkkalan toiseksi suurimpana puolueena 10 valtuutetulla, missä on vähennystä kaksi paikkaa. Vihreät (5 valtuutettua) koki merkittävän kahden valtuutetun menetyksen ja vasemmistoliitto putosi yhteen valtuutettuun.

Kasvot vaihtuivat vilkkaasti. Valtuutetuista on nykyvaltuustoon verrattuna uusia 20, osa heistä tosin aiemmilta vuosilta tuttuja.

Ääniharava Pirkkalassa oli Marko Jarva 703 äänellä, kakkosena sosiaalidemokraattien Taru Tolvanen (663). Heitä seurasivat pienen välimatkan päässä Riitta Kuismanen (kd) 336, Sirpa Repo (vihr) 295, Veli-Matti Ahtiainen (ps) 277, Harri Vuorenpää (ps) 171, valtuustoon palannut konkari Antero Saksala (kok) ja Katri Virkkunen (kok) 162 äänellä.

Pirkkalan uusi valtuusto:

Kokoomus: Jarva, Marko 703, Saksala, Antero 162 (U), Virkkunen, Katri 162 (U), Schildt, Pia 144 (U), Laiho, Petri  102 (U), Hepokorpi, Aki 100, Alamäki, Jukka 98, Hakkarainen, Mika 95, Kivinen, Janne  87, Södö, Terhi 87 (U), Vuorisalo, Valtteri 81 (U), Kaivanto, Tuija 77 (U), Komppa, Roope 75 (U), Helminen, Juha-Pekka 69 (U), Rautionmaa, Niilo 64.
Sosiaalidemokraatit: Tolvanen, Taru 663, Veltti, Veera 161, Ranki, Pirkko 100, Uskali, Eeva 100, Litmanen, Merja 99, Järvinen, Arto 77, Kuhlman, Niina 68 (U), Koivisto, Risto 60 (U), Karppanen, Jouko 57, Saari, Emmi 53 (U).
Perussuomalaiset: Ahtiainen, Veli-Matti 277, Vuorenpää, Harri 171 (U), Ristimäki-Anttila, Jaana 134 (U), Jukkola, Tuomas 133 (U), Orpana, Seppo 86, Vuorenpää, Saija (U) 67.
Vihreä liitto: Repo, Sirpa 295, Kaila, Kristiina 146 (U), Jelys, Jutta 67, Hovilainen, Jarkko 63, Siltanen, Liisa 59 (U).
Keskusta: Riihimäki, Heikki 145, Naskali, Raili 121, Vainio, Aki 109, Hietalahti, Mikko 107 (U).
Kristillisdemokraatit: Kuismanen, Riitta 336, Katajisto, Markus 51 (U).
Vasemmistoliitto: Kuoppa, Mikko 103.

Vaalitulos on vielä tarkistamaton ja siihen voi tulla muutoksia tarkistuslaskennassa. Lopullinen tulos vahvistetaan keskiviikkona.

PORMESTARIN valinnan kannalta tulos näyttää siltä, että kokoomuksen Marko Jarva sai tukea jatkaa toimessaan. Pirkkalassa pestiä ei ole etukäteen sovittu annettavaksi suurimmalle puolueelle, vaan valtuusto tekee valinnan elokuussa. Valintaan tarvitaan 22 valtuutetun ääni.

– Vaalitulos tarkoittaa jonkinlaista muutosta Pirkkalassa. Tulos oli omien odotusteni mukainen, totesi tulokseen tyytyväinen Marko Jarva maanantaina.

– Suurin puolue eli kokoomus lähtee nyt käymään kaikkien ryhmien kanssa neuvotteluja, tänään on jo ensimmäinen tapaaminen luvassa. Siinä lähinnä toteamme tuloksen.

Jarvan mukaan kokoomus kertoo neuvotteluissa, mitkä ovat sille tärkeitä asioita tulevalla kaudella ja sitten katsotaan, mistä ryhmistä löytyy tukea.

– Ajatukseni on, että Pirkkala ei tee sellaista tarkkaa pormestariohjelmaa kuin Tampereella on tapana, vaan haemme linjaukset tärkeimpiin kysymyksiin.

Niitä ovat Jarvan mukaan maapolitiikka, joukkoliikenne ja talous.

Tampereen seudulla harkitaan raitiotien laajentamista Tampereen sisällä sekä Kangasalle, Ylöjärvelle ja Pirkkalaan. Jarva ennakoi, että ratikan rakentamiskysymys ei tule nyt valitun valtuuston pöydälle neljän vuoden aikana.

– Hankesuunnitelman aloitus myöhästyi jo jonkin verran ja aikataulu oli ennestään sellainen, että päätösten aika olisi ollut aikaisintaan aivan valtuustokauden lopussa. Mielestäni meidän on syytä kuitenkin olla mukana hankesuunnitelman tekemisessä eikä muodostaa kantoja raitiotien laajentumiseen silmät kiinni. Siinä on varmasti asia, joka nyt heti tulee eteen.

JARVAN tahtotila on, että poliittiset neuvottelut luottamuspaikoista ja pormestarin valinnan osalta hoidetaan nopeasti, sillä kesänvietto on monilla päällä ja edessä.

– En ole vielä sovittanut pormestarin käätyjä päälle, eikä sellaisia edes ole Pirkkalan pormestarilla, Jarva sanoo.

Jarva ei haastattelussa halunnut ottaa kantaa ryhmiin, joista hän tukea hakee. Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten valtuutetut voivat nyt halutessaan muodostaa enemmistön valtuustossa. Ryhmät ovat olleet ennen vaaleja samanmielisiä etenkin talouskysymyksissä ja maapolitiikassa. Ne ovat suhtautuneet kielteisesti veronkorotuksiin.

– Kaikkien ryhmien kanssa keskustellaan neuvotteluissa, Jarva sanoo.

SOSIAALIDEMOKRAATTIEN Taru Tolvanen ei vielä maanantaina aamulla halunnut analysoida, johtuiko Pirkkalan vaalitulos valtakunnallisista tuulista vai paikallisista kysymyksistä.

– Kyllähän sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmisto olivat valtakunnallisestikin niitä häviäjiä.

Vaalitulos oli Tolvaselle pettymys. Omaa äänimääräänsä hän piti silti yllättävänkin isona.

– Valtuusto valitsee pormestarin. Ennen sitä käydään tarkat neuvottelut. Meille niissä on tärkeää, että lasten, nuorten ja vanhusten lähipalveluista ei aleta leikkaamaan. Niiden puolesta olemme äänestäneet valtuustossa viimeiset neljä vuotta, Tolvanen sanoo.

 

Juttuun korjattu ma klo 14.15 uusien valtuutettujen määräksi 20 (aiemmin virheellisesti 21).