Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

MAANANTAINA Pirkkalankylän kaivausalueelta löytyi tällaisia saviastian palasia, joita esittelee kaivauksen kenttätyönjohtaja Sanni Salomaa.

LUULUSIKOITA, lasihelmiä, saviastioiden palasia, joitakin metalliesineitä, paljon eläinten luita sekä mahdollisesti rakenteiden jäännöksiä.
– Joka päivä löytyy jotakin. Tämä on hyvin runsaslöytöinen kaivaus verrattuna moniin muihin kaivauksiin, kertoo Pirkkalankylässä heinäkuussa käynnistyneistä arkeologisista kaivauksista kenttätyönjohtaja, arkeologi Sanni Salomaa  Muuritutkimus Oy:stä.
– Yksistään täältä löydettyjen luulusikoiden määrä on moninkertainen, kun vertaa sitä muualla Suomessa tehtyihin löytöihin.
– Luumateriaali säilyy hyvin tällaisessa savisessa maaperässä.

LÖYDÖT saattavat viitata Salomaan mukaan yli tuhat vuotta sitten Pirkkalankylässä joko myöhäisellä rautakaudella tai varhaisella keskiajalla sijainneeseen asuinpaikkaan.
Muinaisista rakennuksista kertonevat kaivausalueelta löydetyt kivillä täytetyt ojat ja pienistä kivistä muodostuneet linjat.
– Ne voivat olla peräisin rakennusten seinistä. Savikerrostumat voivat puolestaan liittyä esimerkiksi rakennuksen pihaan.
Aivan samanlaisia hirsirakennusten jäänteitä kaivauksilta ei ole löytynyt kuin viereisestä Tursiannotkosta aiemmin tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa.

NOIN kaksi kuukautta kestäneet kaivaukset ovat nyt lopuillaan. Poikkeuksellisen suuren, noin 200 neliön suuruisen kaivausalueen löytöjä aletaan pian tutkia tarkemmin.

Kaivaukset aloitettiin, jotta uuden liittymätien alle ei jää tutkimatonta potentiaalista löytöaluetta. Suunnitteilla oleva liittymätie tulee kaivausalueen päälle ja yhtyy Anian rantatiehen.

Lue lisää Pirkkalainen-lehdestä ke 15.9.